XERRADA: La química y el planeta: un matrimonio de conveniencia
Eugenio Coronado, Institut de Ciència Molecular de la Universidat de València
Dijous, 14/2/2019 a les 20 h a la Casa de cultura de Xàbia.
XERRADA: La química y el planeta: un matrimonio de conveniencia.
Eugenio Coronado, Institut de Ciència Molecular de la Universidat de València.
El químic com a arquitecte de la matèria és capaç de crear molècules cada vegada més complexes amb funcionalitats físiques, químiques o biològiques. Per exemple, les molècules poden realitzar funcions electròniques, la qual cosa pot ser molt útil per desenvolupar una electrònica molecular que serveix d’alternativa a l’electrònica basada en el silici i que permeta fabricar dispositius més petits eficients i ràpids que els actuals. Aquesta tendència cap a la miniaturització s’inscriu dins de la Nanociència, una àrea que disposa de tècniques que permeten veure i manipular àtoms i molècules. En aquesta conferència mostraré com la capacitat del químic per dissenyar i ajustar molècules en l’escala nanomètrica pot permetre desenvolupar materials intel·ligents nous d’interés per generar i magatzemar energies netes, per atrapar substàncies contaminants, o per alliberar fàrmacs de manera precisa i controlada.
Currículum
De carrera brillantíssima, actualment és catedràtic de Química Inorgànica, a més de promotor i director de l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València. També director de l’Institut Europeu de Magnetisme Molecular. Posseeix dos doctorats: el de Química, per la Universitat de València, i el de Física per la Universitat Pasteur d’Estrasburg.
Els seus estudis sobre la nanociència, el magnetisme i l’electrònica molecular, s’estan convertint en referència inestimable en l’àmbit científic i prova d’això és la participació en gran quantitat de publicacions, conferències, congressos i projectes de recerca europeus.
Pel que fa als guardons els tres més importants són: el Premio Nacional de Investigación Científica Rey Juan Carlos, el Premio Nacional de Química i el Premi Rei Jaume I, en l’apartat de Noves Tecnologies.