Visita a la marjal de Pego
VISITA A LA MARJAL DE PEGO
El dissabte 8 de maig l’amic i pegolí Fernando Sendra Bañuls ens guiarà en un recorregut per la Marjal. En acabar la caminada visitarem el Museu Etnogràfic de Pego.
El lloc de trobada serà l’hostal de sant Jaume a les 9 h.
Com que les mesures COVID limiten el grup a 20 persones els interessats heu d’enviar un correu a daualdeu@gmail.com demanant la participació (us confirmarem la inscripció). En la visita haureu de portar mascareta i guardar la distància mínima de seguretat.
Els interessats anirem a dinar a algun bar de Pego que dispose de terrasses a l’aire lliure. En l’email indiqueu si vos quedeu a dinar.
Breu descripció de l’itinerari
Seguirem el camí de l’aigua, amb l’explicació dels tres aqüífers que nodreixen a la marjal, Almirant-Mostalla (riu Bullent), Migdia-Segària (riu Racons-Molinell) i el llit de la marjal sobre l’aqüífer Gandia-Dénia, situats nosaltres al nord de la terra d’arròs, en el naixement del riu Bullent.
Des del lloc anterior comença la ruta en la parada del mateix i inici de la séquia mare; caminant en paral·lel a la séquia i el riu trobarem encara algunes restes de les antigues parcel·les del conreu de l’arròs pel camí esquerre de la Muntanyeta Verda, amb alguna centenària morera de l’ancestral indústria de la seda, i sénies –sols el pou; passem i gaudim del paratge del Calapatar, els dos poblats ibers, la confluència del riu Salinar amb el Bullent i seguir en sentit contrari per la curta llera del Salinar, per la part dreta de la Muntanyeta anterior, en un recorregut circular i pujada a aquesta per contemplar el paisatge des del mirador, des d’on s’aprecia perfectament la vall en ferradura on s’assenta Pego i la marjal oberta a la mar.
Us adjunte dos plànols: un de 1693 de Casaus, quan sols hi havia un riu que creuava de nord a sud la marjal -el riu Calapatar-, i un altre del voltant de 1942, amb totes les partides, els dos rius actuals, séquies, sequiols i partides en el temps de màxima activitat arrossera.
ORGANITZA: Associació Meridià zero per a la divulgació de la ciència i la tecnologia
COL·LABORA: Ajuntament de Xàbia