Meridià Zero programa dues conferències per al mes de març:”Origen químic de la vida: el que hauria agradat saber a Darwin” i “Déu i l’origen de l’univers segons Hawking”
ACTIVITAT: Conferència
“Origen químic de la vida: el que hauria agradat saber a Darwin”
Juli Peretó,Departament de Bioquímica i Biologia Molecular, Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, Universitat de València.
Data
El dimecres 16 de març de 2011, a les 20.00 h
Lloc
Saló d’actes de la Casa de la Cultura. Plaça de Baix, 6Localitat
Xàbia
Organitza: Associació Meridià Zero per la Divulgació de la Ciència
Patrocina: Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Xàbia
Encara que Darwin va evitar conscientment la discussió del problema de l’origen de la vida en els seus llibres, una anàlisi d’alguns dels seus altres textos publicats i de la correspondència que va intercanviar amb amics i col·legues demostra que li semblava evident la possibilitat d’una emergència natural de les primeres formes de vida. Malgrat tot era conscient que en la seua època no era possible un atac experimental i científic de l’estudi de l’emergència de la vida. Cent cinquanta anys d’avanços en biologia, geologia, química i astronomia ens permeten elaborar models i hipòtesis dins del marc de la teoria evolutiva sobre l’origen de la vida proposada per Oparin. Fa 4000 milions d’anys, a la Terra es va acumular un ric inventari de compostos orgànics, producte de la química volcànica, atmosfèrica i còsmica. Durant l’emergència de la complexitat química, es va aconseguir un punt crític amb la invenció dels polímers replicatius i, en conseqüència, amb l’addició de la selecció natural a una química abiòtica determinística. Per bé que la majoria dels detalls són encara desconeguts, els processos químics implicats en l’origen de la vida són científicament comprensibles i experimentalment reproduïbles.
ACTIVITAT: Conferència
“Déu i l’origen de l’univers segons Hawking”
Miguel Ángel Sanchis Lozano, Catedràtic de Física Teòrica de la Universitat de València, membre de l’Institut de Física Corpuscular i investigador del CSIC.
Data
El divendres 25 de març de 2011, a les 20 h
Lloc
Saló d’actes de la Casa de la Cultura. Plaça de Baix, 6
Localitat
Xàbia
Organitza: Associació Meridià Zero per la Divulgació de la Ciència
Patrocina: Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Xàbia
Els portentosos avenços actuals de la física i de l’astronomia ha portat a molts científics a plantejar-se seriosament qüestions reservades abans al domini de les creences religioses. En haver-hi evidències que el nostre univers es formà com a conseqüència d’una gran explosió (Big Bang), fou necessària la intervenció divina o podria haver-se generat espontàniament (inclús moltes voltes) sense violar cap llei física? Més encara, podria haver-hi mons paral·lels al nostre (multiversos) amb lleis físiques diferents totalment de les que coneixem? Acabarà el principi antròpic amb el concepte tradicional de coneixement científic?