Conferència Geologia

Mariano Marzo impartirà la conferència “Shale gas? Shale oil? Fracking? De què estem parlant?”

CONFERÈNCIA: Shale gas? Shale oil? Fracking? De què estem parlant?

DATA: El divendres 11 d’octubre de 2013

LLOC: Casa de Cultura – Xàbia

HORA: 20 h

Dr. MARIANO MARZO CARPIO, catedràtic d’Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i Geologia del Petrolqi (Universitat de Barcelona).

Resum: Als Estats Units el “shale gas” ha revolucionat el sector energètic. Fa només quatre anys, el país era un importador net de gas mentre que en l’actualitat es perfila com autosuficient. Davant d’aquesta realitat i l’existència de reserves significatives de “shale gas” en moltes parts del globus, nombrosos països es miren al mirall d’Estats Units per millorar la seva seguretat de subministrament, reemplaçar les seves plantes nuclears i substituir el carbó per un combustible més net .

Però no tot és de color de rosa. L’enlairament del “shale gas” als Estats Units s’ha vist envoltat d’una viva polèmica mediambiental que ha generat una activa oposició publica i política, centrada al voltant de la tecnologia utilitzada per a l’extracció del “shale gas” (fracturació hidràulica o “fracking “). Aquesta polèmica ha estat àmpliament recollida a Europa.

En la qüestió de “shale gas” i de la fracturació hidràulica, al marge de les seves peculiaritats institucionals i polítiques, Europa es diferencia dels Estats Units per la seva major densitat demogràfica i pel fet que els recursos del subsòl localitzat sota una determinada parcel·la de terreny no pertanyen al propietari d’aquesta, sinó a l’estat. Sota aquestes condicions està clar que per explotar els recursos de “shale gas” els governs europeus han de buscar la complicitat dels seus ciutadans el que requereix, analitzar a fons els desafiaments tècnics, econòmics i ambientals.

En aquest context, la conferència intenta aportar informació útil de cara al debat que actualment es viu a Espanya

CURRÍCULUM DEL Dr. MARIANO MARZO

Mariano Marzo és catedràtic d’Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona.

Membre de la “Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona”, (de la qual és director de la Secció 4a o de Ciències de la Terra), del “Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS)” i del Capítol Espanyol del Club de Roma.

Participa o ha participat en diversos consells assessors en matèria energètica de les administracions central i autonòmica (“Departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya”, Presidència de la Generalitat de Catalunya, Presidència del Govern Basc-Lehendakaritza, Secretaria General de la Energia del Ministerio de Indústria, Comercio y Turismo) així com d’altres institucions (“American Chamber of Commerce in Spain“, Càtedra BP de Desarrollo Sostenible de la Universidad Pontificia Comillas, “Cercle d’Economia”, Club Español de la Energía, Fundació del Centre d’Informació i Documentació Internacionals a Barcelona, Fundació Fòrum Ambiental, Fundació del Reial Automòbil Club de Catalunya, Institut Europeu de la Mediterrània, Observatorio de Política Exterior Española de la Fundación Alternativas, Real Instituto Elcano, Spanish Energy Mix Forum).

Manté una relació continuada amb la indústria del petroli i del gas (Cepsa, ConocoPhillips, Enagas, ExxonMobil, Gas Natural Fenosa, Hess, Repsol, Shell, Statoil i Total) a través de la investigació aplicada al sector (exploració i caracterització sedimentològica de jaciments ) i la formació continuada. Ha treballat a Europa, EUA, Amèrica del Sud, Orient Mitjà i Nord d’Àfrica. És membre de la “American Association of Petroleum Geologists” i de la “European Association of Petroleum Geoscientists & Engineers“.

Ha publicat més de d’un centenar de treballs en revistes científiques, editat o coeditat 15 llibres i presentat més de 100 ponències a conferències i congressos. Ha format part dels consells editorials de revistes de gran prestigi internacional en el camp de la geologia, com “Basin Research“, “Geology” i “Sedimentology“.

És col·laborador habitual sobre temes energètics a La Vanguardia. Més ocasionalment també col·labora en altres diaris (El País) i en diverses emissores de ràdio i televisió del nostre país.

Comenta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *