L’Associació Meridià Zero es constitueix el 2009 com a entitat que -sense ànim de lucre- agrupa persones amb interés per la divulgació científica en l’àmbit de la comarca de la Marina Alta.
El principal objectiu de Meridià Zero és realitzar activitats per tal de divulgar i comunicar la ciència entre la ciutadania. Vol també promoure el debat i la reflexió en la societat al voltant d’aspectes científics.
Un altre objectiu prioritari de Meridià Zero és establir vincles personals, amistosos i formatius entre els associats i, relacionar-se amb altres associacions culturals.
A fi d’assolir els plantejaments macats Meridià Zero porta a terme activitats com ara:
– Realització de visites a museus, universitats, setmanes de la ciència, exposicions i rutes de caire científic.
– Organització de cursos, taules rodones, conferències, exposicions, jornades, bar de ciències i projecció de cine de temàtica científica.
– Participació en actes externs d’altres associacions i institucions.
Els promotors de l’Associació Meridià Zero efectuen l’acta fundacional el dia 1 de juliol de 2009, a la població de Xàbia.
L’Associació denominada Meridià “Zero” – Associació per la Divulgació de la Ciència – s’acull a la Llei Orgànica 1/2002, de 22 de març, Reguladora del Dret d’Associació i a la Llei 14/2008, de 18 de novembre, d’Associacions de la Comunitat Valenciana.
L’Associació – sense ànim de lucre – té personalitat jurídica pròpia i capacitat plena d’obrar per administrar i disposar dels seus béns, i complir els fins que es proposa.
Els estatuts de l’Associació “Meridià Zero” estan inscrits per la Direcció General de Justícia de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques al Registre d’Associacions de la Generalitat Valenciana, Unitat Territorial d’Alacant, Secció Primera amb el número CV-01-045020-A, amb data 7 de setembre de 2009.
Els objectius de Meridià Zero són:
1. Contribuir a la normalització de la ciència com una branca de la cultura de la nostra societat.
2. Realitzar activitats per tal de divulgar i comunicar la ciència entre la ciutadania.
3. Promoure el debat i la reflexió en la societat al voltant d’aspectes científics.
4. Fomentar la presència de la ciència als mitjans de comunicació.
5. Relacionar-se amb altres associacions culturals.
6. Establir vincles personals, amistosos i formatius entre els associats.
Per tal d’assolir els objectius de l’Associació es realizaran les activitats següents:
1. Eixides de caire botànic, zoològic, geològic…
2. Visites a museus, universitats, setmanes de la ciència, exposicions…
3. Organització i assistència a cursos.
4. Organització de conferències, simposis, taules rodones, bar de ciències, jornades, exposicions…
5. Presentació de treballs, llibres…
6. Participació en actes externs.
7. Projecció de cine de temàtica científica.
8. Organització de cursos.
9. Elaboració d’una pàgina web, blog…
L’Assemblea General és l’òrgan suprem de govern de l’Associació i està formada per totes les persones associades.
El Consell de Direcció representa, administra i regeix l’Associació. Aquest està format pel president, el secretari, el tresorer i dos vocals.
COMPONENTS DEL CONSELL DE DIRECCIÓ
Període: de l’1/06/2021 a l’1/06/2024
President: Josep Lluís Doménech Blanco
Secretària: Catalina Luque Cobija
Tresorer: Jaume Pastor Bolufer
Vocals: Teresa Arabí Arabí i Esther Galbis López
Article 1r. Denominació
Es constitueix l’Associació denominada Meridià Zero. Associació per la divulgació de la ciència que s’acull al que disposa la Llei Orgànica 1/2002, de 22 de març, Reguladora del Dret d’Associació i a la Llei 14/2008, de 18 de novembre, d’Associacions de la Comunitat Valenciana, i a l’empara del que disposa l’article 22 de la Constitució, i aquesta no té ànim de lucre.
Article 2n. Personalitat jurídica
L’Associació té personalitat jurídica pròpia i capacitat plena d’obrar per a administrar i disposar dels seus béns, i complir els fins que es proposa.
Article 3r. Domicili i àmbit d’actuació
El domicili de l’Associació s’estableix a l′IES Antoni Llidó, Avda. Ángel Doménech, s/n de la localitat de Xàbia, codi postal 03730.
L’Associació realitzarà principalment les seues activitats a l’àmbit territorial de la Marina Alta.
Article 4t. Fins
Constitueixen els fins de l’Associació:
Per al compliment dels fins enumerats en l’article anterior, es realitzaran les activitats següents:
CAPÍTOL II.- PERSONES ASSOCIADES
Article 6é. Capacitat
Podran formar part de l’Associació totes les persones físiques i jurídiques que, lliurement i voluntàriament, tinguen interés en el desenvolupament dels fins de l’Associació i d’acord amb els principis següents:
Les quals hauran de presentar una sol·licitud per escrit a l’òrgan de representació, i aquest resoldrà en la primera reunió que celebre; si la persona sol·licitant s’ajusta a les condicions exigides en els Estatuts, l’òrgan de representació no li podrà denegar l’admissió.
La condició de persona associada és intransmissible.
Article 7é. Drets de les persones associades
Els drets que corresponen a les persones associades són els següents:
Els deures de les persones associades són:
Article 9é. Causes de baixa
Són causa de baixa en l’Associació:
Article 10é. Règim sancionador
La separació de l’Associació de les persones associades, per motiu de sanció, tindrà lloc quan cometen actes que els facen indignes de continuar pertanyent a aquesta. Es presumirà que hi ha aquest tipus d’actes:
En qualsevol cas, per a la imposició de la sanció de separació per part de l’òrgan de govern, caldrà la tramitació d’un expedient disciplinari instruït per òrgan diferent del competent per a resoldre’l, i que garantisca els drets de les persones associades, a què s’instrueix el procediment, a ser informades de l’acusació i a formular al·legacions davant d’aquesta, així com a la notificació de l’Assemblea General. La decisió sancionadora serà motivada. El termini de prescripció de les infraccions i sancions serà de 3 anys.
CAPÍTOL III. L’ÒRGAN DE GOVERN
Article 11. L’Assemblea General
L’Assemblea General és l’òrgan suprem de govern de l’Associació, integrat per totes les persones associades per dret propi irrenunciable i en igualtat absoluta, que adopta els seus acords pel principi majoritari o de democràcia interna.
Tots els membres quedaran subjectes als acords de l’Assemblea General, fins i tot els absents, els dissidents i els qui encara estant presents s’hagen abstingut de votar.
Article 12. Reunions de l’Assemblea
L’Assemblea General es reunirà en sessió ordinària, com a mínim, una vegada a l’any, en el 4t trimestre.
L’Assemblea General es reunirà, amb caràcter extraordinari, sempre que calga, a requeriment d’un nombre de persones associades que represente, com a mínim, un deu per cent de la totalitat.
Article 13. Convocatòria de les assemblees
Les convocatòries de les assemblees generals, tant ordinàries com extraordinàries, es faran per escrit. Els anuncis de la convocatòria es col·locaran als llocs de costum, amb quinze dies d’antelació com a mínim. Sempre que calga, es convocarà individualment a tots els membres. La convocatòria expressarà el dia, l’hora i el lloc de la reunió, com també l’orde del dia.
A l’inici de les reunions de l’Assemblea General, seran designats el/la president/a i el/la secretari/ària d’aquesta.
El/la secretari/ària redactarà l’acta de cada reunió, la qual reflectirà un extracte de les deliberacions; el text dels acords que s’hagen adoptat i el resultat numèric de les votacions. Al començament de cada reunió de l’Assemblea General, es llegirà l’acta de la reunió anterior, per tal que s’aprove o no.
Article 14. Competències i validesa dels acords
L’Assemblea quedarà constituïda vàlidament, en primera convocatòria, amb l’assistència d’un mínim d’un terç de les persones associades presents o representades, i, en segona convocatòria, siga quin siga el nombre d’aquestes; la qual s’haurà de celebrar mitja hora després de la primera i en el mateix lloc.
En les reunions de l’Assemblea General correspon un vot a cada membre de l’Associació.
Són competència de l’Assemblea General:
Els acords es prendran per majoria simple de les persones presents o representades, quan els vots afirmatius superen els negatius. No obstant això, requeriran majoria qualificada de les persones presents o representades, que
resultarà quan els vots afirmatius superen la meitat, els acords relatius a dissolució de l’associació, modificació dels Estatuts, disposició o alienació de béns i remuneració dels membres de l’òrgan de representació, sempre que s’haja convocat, específicament i amb tal objecte, l’assemblea corresponent.
CAPÍTOL IV. L’ÒRGAN DE REPRESENTACIÓ
Article 15. Composició de l’òrgan de representació
L’Associació la regirà, administrarà i representarà l’òrgan de representació denominat Consell de Direcció format pel president, el secretari, el tresorer i dos vocals.
L’elecció dels membres de l’òrgan de representació es farà per sufragi lliure i secret dels membres de l’Assemblea General. Les candidatures seran obertes, és a dir, qualsevol membre podrà presentar-se; hi seran requisits imprescindibles: ser major d’edat, estar en ple ús dels drets civils i no estar incurs en els motius d’incompatibilitat establits en la legislació vigent, i resultaran elegits per als càrrecs de president/a, secretari/ària, tresorer/a i vocals, els candidats que hagen obtingut un nombre més gran de vots i per aquest orde.
Els càrrecs de president/a, secretari/ària i tresorer/a han de recaure en persones diferents.
L’exercici dels càrrecs serà gratuït.
Article 16. Durada del mandat en l’òrgan de representació
Els membres de l’òrgan de representació exerciran el càrrec durant un període de 3 anys (1), i podran ser reelegits indefinidament.
El cessament en el càrrec, abans d’extingir-se el termini reglamentari, podrà ser per:
a) Dimissió voluntària, presentada mitjançant un escrit en què es raonen els motius.
b) Malaltia que incapacite per a l’exercici del càrrec.
c) Causar baixa com a membre de l’Associació.
d) Sanció imposada per una falta comesa en l’exercici del càrrec.
Les vacants que es produïsquen en l’òrgan de representació es cobriran en la primera Assemblea General que se celebre. No obstant això, l’òrgan de representació podrà comptar, provisionalment, fins a la pròxima Assemblea General, amb un membre de l’Associació per al càrrec vacant.
Article 17. Competències de l’òrgan de representació
L’òrgan de representació posseeix les facultats següents:
Article 18. Reunions de l’òrgan de representació
L’òrgan de representació, convocat prèviament pel/per la president/a o per la persona que el/la substituïsca, es reunirà en sessió ordinària amb la periodicitat que els seus membres decidisquen que, en tot cas, no podrà ser superior a dos mesos. I es reunirà en sessió extraordinària si ho sol·licita un terç dels seus components.
L’òrgan de representació quedarà vàlidament constituït amb convocatòria prèvia i un quòrum de la meitat més un dels seus membres.
Els membres de l’òrgan de representació estan obligats a assistir a totes les reunions que es convoquen, i podran excusar la seua assistència per causes justificades. En tot cas, caldrà l’assistència del/de la president/a i del/de la secretari/ària o de les persones que els substituïsquen.
En l’òrgan de representació es prendran els acords per majoria simple de vots dels assistents. En cas d’empat, el vot del/de la president/a serà de qualitat.
Els acords de l’òrgan de representació es faran constar en el llibre d’actes. En iniciar-se cada reunió es llegirà l’acta de la sessió anterior, perquè s’aprove o es rectifique.
Article 19. El/la president/a
El/la president/a de l’Associació també serà president/a de l’òrgan de representació.
Són pròpies del/de la president/a les funcions següents:
Al/a la president/a el/la substituirà, en cas d’absència o malaltia, el/la vicepresident/a o el/la vocal de l’òrgan de representació.
Article 20. El/la tresorer/a
El/la tresorer/a tindrà com a funció la custòdia i el control dels recursos de l’Associació, així com l’elaboració del pressupost, el balanç i la liquidació de comptes, per tal de sotmetre’ls a l’òrgan de representació, conforme es determina en l’article 17 d’aquests Estatuts. Signarà els rebuts, quotes i altres documents de Tresoreria. Pagarà les factures aprovades per l’òrgan de representació, les quals hauran de ser visades prèviament pel /per la president/a.
Article 21. El/la secretari/ària
El/la secretari/ària ha de custodiar la documentació de l’Associació, redactar i signar les actes de les reunions dels òrgans de govern i representació, redactar i autoritzar els certificats que calga lliurar, així com tindre actualitzada la relació dels associats.
CAPÍTOL V EL RÈGIM ECONÒMIC
Article 22. Patrimoni inicial i recursos econòmics
El patrimoni inicial d’aquesta Associació està valorat en 1 euro.
El pressupost anual serà aprovat cada any en l’Assemblea General Ordinària.
Els recursos econòmics de l’Associació es nodriran:
Article 23. Benefici de les activitats
Els beneficis obtinguts, derivats de l’exercici d’activitats econòmiques, incloses les prestacions de serveis, es destinaran exclusivament al compliment dels fins de l’Associació, sense que càpia en cap cas el seu repartiment entre els associats, ni entre els seus cònjuges o persones que convisquen amb aquells amb anàloga relació d’afectivitat, ni entre els seus parents, ni la seua cessió gratuïta a persones físiques o jurídiques amb interés lucratiu.
Article 24. Quotes
Tots els membres de l’Associació tenen obligació de sostindre-la econòmicament, mitjançant quotes o derrames, de la manera i en la proporció que determine l’Assemblea General, a proposta de l’òrgan de representació.
L’Assemblea General podrà establir quotes d’ingrés, quotes periòdiques mensuals i quotes extraordinàries.
L’exercici econòmic quedarà tancat el 31 de desembre.
Article 25. Disposició de fons
En els comptes corrents, o llibretes d’estalvi, obertes en establiments de crèdit, hi ha de figurar la signatura del/de la president/a, del/de la tresorer/a i del/de la secretari/ària.
Per a poder disposar de fons, seran suficients dues firmes, de les quals una serà, necessàriament, la del tresorer/a o bé la del/de la president/a.
CAPÍTOL VI.- DISSOLUCIÓ DE L’ASSOCIACIÓ
Article 26. Causes de dissolució i lliurament del romanent
L’Associació es dissoldrà:
d) Per baixa de les persones associades, de manera que queden reduïdes a menys de tres.
Article 27. Liquidació
La dissolució de l’Associació obri el període de liquidació, fins al final del qual l’entitat conservarà la seua entitat jurídica.
Els membres de l’òrgan de representació, en el moment de la dissolució, es converteixen en liquidadors, llevat que l’Assemblea General en designe altres, o bé els qui el jutge, si fa al cas, acorde en la seua resolució judicial.
Correspon als liquidadors:
En cas d’insolvència de l’Associació, l’òrgan de representació o, si fa al cas, els liquidadors, han de promoure immediatament l’oportú procediment concursal davant del jutge competent.
El romanent net que resulte de la liquidació es destinarà directament a Institut d′Estudis Comarcal de la Marina Alta (IECMA).
Les persones associades no responen personalment dels deutes de l’Associació.
Els membres o titulars dels òrgans de govern i representació, i les altres persones que obren en nom i representació de l’Associació, respondran davant d’aquesta; davant dels associats i davant de tercers, pels danys causats i els deutes contrets per actes dolosos, culpables o negligents.
Article 28. Resolució extrajudicial de conflictes
Les qüestions litigioses, que puguen sorgir amb motiu de les actuacions desenrotllades o de les decisions adoptades en el si de l’Associació, es resoldran mitjançant arbitratge, a través d’un procediment ajustat a allò que disposa la Llei 60/2003, de 23 de desembre, d’Arbitratge, i amb subjecció, en tot cas, als principis essencials d’audiència, contradicció i igualtat entre les parts.
(2)
Nota (1) “Màxim 5 anys, d’acord amb el que disposa l’article 44 de la Llei 14/2008.
Nota (2) D’acord amb el que disposa l’article 13 de la Llei 14/2008 “els Estatuts han d’estar signat per qui indiquen els mateixos Estatuts o, si no n’hi ha, per totes les persones associades fundadores o bé, per qui ostente la presidència o la Secretaria de l’Associació”.